Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz dom, czyli budowa promyka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://img203.imageshack.us/img203/1100/promyk1.jpg Uploaded with ImageShack.us

Tak wyglądają rzuty przed poprawkami:

http://img580.imageshack.us/img580/2766/r13x.jpg Uploaded with ImageShack.us

A tak wygląda po poprawkach:

http://img148.imageshack.us/img148/4651/r13zm.jpg' alt='r13zm.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Edytowane przez weronikka1

Komentarze i dziennik budowy na tej stronce są razem

W sobotę lecimy do Polski. Bardzo się cieszymy jak za każdym razem, lecz ten wyjazd jest wyjątkowy. Tym razem staniemy się właścicielami naszego kawałka ziemi, co oznacza, że możemy odliczać już miesiące do powrotu do kraju, do naszych ukochanych rodzin.

W między czasie mamy otrzymać Warunki Zabudowy. Fajnie by było gdybyśmy zdążyli jeszcze przed wyjazdem zamówić projekt i udać się do naszego architekta. Musimy omówić z nim wszelkie zmiany jakie chcemy nanieść na projekt. Dużo osób namawia nas na zmianę stropu - w orginale są wiązary kratownicowe . Zastanawiamy się z mężem czy warto, ponieważ i tak poddasze będzie nieużytkowe. Ewentualnie przydałoby się wygospodarować trochę miejsca na rozwieszenie prania. Czy możcie mi napisać jakie są kosztą stropu drewnianego, teriva i monolitycznego? Oczywiście każdy ma inną powierzchnię, ale zastanawiam się jaka to jest różnica w takim stropie. Jeżeli jest więcej niż 5tys., to się raczej nie zdecydujemy, hmm...

Weronika zastanawiasz się czy zostawić dach tak jak w projekcie czy zrobić strop typu teriva czy monolityczny - weź pod uwagę, że takie stropy muszą się opierać na ścianach nośnych w Promyku jest jedna między garażem a częścią mieszkalną więc chyba trzeba by zmienić konstrukcje niektórych ścian, a co za tym idzie i fundamentów co będzie miało wpływ na wzrost kosztów - tak mi się wydaje, ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Zastanawiasz się nad zagospodarowaniem poddasza - jak już wcześniej pisałem ja dach mam zgodny z projektem i wygospodaruje sobie na poddaszu trochę miejsca na pomieszczenie gospodarcze.

michal0712Tak właściwie, to bym strop zostawiła taki jaki jest. Ale w koło słyszę, że to przyszłościowe itp....Dlatego zbieram jak najwięcej informacji na ten temat i jestem coraz bardziej za stropem takim jaki jest w projekcie. Bo tak jak piszesz strop teriva czy też monolityczny, to nie tylko koszta takiego stropu, który i tak kupę kasy kosztuje ale i koszta fundamentów wzrastają i ścian działowych nośnych. Wszystko się pododaje i wyjdzie pewnie min.15tys. Nie licząc kwoty jaką będzie trzeba zapłacić architektowi za taką zmianę. A mi zależy tak jak wcześniej napisałam zmieścić się w określonej sumie.

• 3 weeks później...

W zeszłym tygodniu otrzymaliśmy warunki zabudowy. I było by wszystko pięknie gdyby nie jeden punkt - dach o kącie nachylenia od 30 do 50stopni. Czyli Nasz Promyk odpada!!! Oczywiście można by było zmienić kąt nachylenia dachy, ale czy to już nie za dużo poprawek, tzn. likwidacja komina i przeniesienie go razem z wc w inne miejsce, zamiast garażu zrobienie dodatkowego pokoju i garderoby. Czyli wstawienie okien, wstawienie drzwi do kotłowni i jeszcze myśleliśmy nad zmianą stropu i jeszcze jakby doszła zmiana w kącie nachylenia, to chyba popłynęlibyśmy z kosztami do końca:( Jest jeden projekt, który bardzo przypomiina nam Promyka po naszych zmianach i praktycznie nic by nie trzebabyło w nim zmieniać. Ale...no właśnie zawsze jest jakieś ale...ma doklejony garaż, którego my nie chcemy.

Dla porównania Promyk po naszych ostatecznych zmianach:

ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us[/img]

Anatol bez zmian:

Uploaded with ImageShack.us[/img]

Anatol:

Czy można zmienić tytuł dziennika?

Witam:) Dowiedz się, może mają wersję bez garażu. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Witam. Oczywiście już się dowiadywałam i nie ma niestety. Ale jak pisałam do pracowni maila, to w odpowiedzi napisali iż dla architekta to nie będzie problem. Garaż jest doklejony do budynku i wystarczy wykreślić go czerwonym długopisem. Więc skoro tak mi napisali, to i zgodę też mi muszą dać na taką zmianę:)

gratuluje decyzji. Domek z zewnątrz podobny do Promyka, choć trochę większy. W projekcie ściany zewnętrzne są z pustaków ceramicznych - ja też zbudowałem z ceramiki.
Szkoda mi troszkę było, że nie możemy budować Promyka. Ale już się pomału przyzwyczajam z tą myślą, chociażby dlatego, że w środku te dwa projekty praktycznie niczym większym się nie różnią (oczywiście po tych moich zmianach jakie bym wprowadziła do Promyka). Dom i tak będziemy budować bez garażu, także minimalnie większy będzie.

Niech ci nie będzie szkoda. Ten anatol jest bardzo fajnym projektem i właśnie (przez ciebie) walczę ze sobą, żeby go nie zamówić:) bo my zdecydowaliśmy się na indywidualny , nieco mniejszy ale ten anatol jest taki akuratny! Zwłaszcza mojemu mężowi przypadł do gustu i mnie kusi :evil:. Ja wciąż ze sobą walczę bo jednak dla mnie o parę metrów za duży (czytaj o te parę droższy w budowie:D) ale i tak będę czytać dziennik:)